De jonge hond

Na de aanschaf van uw jonge hond komt er in korte tijd veel op u af. Wij zetten de hoofdpunten graag voor u op een rij. Over elk onderwerp valt natuurlijk veel meer te vertellen. Aarzel dus niet om bij vragen contact met ons op te nemen.

Algemeen

Het is gebruikelijk, dat een jonge hond op de leeftijd van ongeveer acht weken naar de nieuwe eigenaar gaat. U ontvangt bij uw hond een dierenpaspoort. Hierin worden de gegevens van de hond, de resultaten van het eerder uitgevoerde gezondheidsonderzoek en de entingen genoteerd.

Gezondheidscontrole

Als u met uw nieuwe hond voor het eerst in onze praktijk komt, vindt een lichamelijk onderzoek plaats. Hoewel we niet alles kunnen vaststellen, kunt u ervan uitgaan dat na zo'n onderzoek als regel duidelijk is of u een gezonde en goed verzorgde hond in bezit hebt.

Chippen

Honden  worden altijd gechipt voordat ze het nest verlaten.  Het chipnummer en uw gegevens worden geregistreerd bij een databank. Als u hond verloren loopt, kunnen via het internet de gegevens van de eigenaar worden opgevraagd Als u met de hond naar het buitenland gaat is chippen verplicht.

Entingen

Meestal is de hond op de leeftijd van zes weken geënt tegen parvo. Vanaf acht weken krijgt de hond een enting tegen parvo, ziekte van Carre, adenovirus, parainfluenza en leptospirose, deze wordt herhaald op de leeftijd van 12weken. Daarna moet de enting  jaarlijks worden herhaald. In dit schema ontbreken twee entingen, namelijk die tegen hondsdolheid en tegen kennelhoest. Hondsdolheid is verplicht als u met de hond de grens over gaat. Kennelhoest wordt meestal gevraagd als de hond naar een cursus gaat of naar een dierenpension.

Ontwormen

Pups worden tijdens de dracht of kort na de geboorte besmet met spoelworm. Ontwormen is dus belangrijk voor de hond zelf maar is ook belangrijk voor de volksgezondheid. Spoelwormen van honden en katten kunnen namelijk bij mensen problemen geven. Meestal zijn honden rond de enting op zes weken eenmaal ontwormd. Het Europese advies is echter om honden elke twee weken te ontwormen tot de leeftijd van acht weken, daarna maandelijks tot een half jaar en daarna tenminste viermaal per jaar. Voor pups wordt vaak een vloeibare vorm gebruikt ( Drontal pup), maar ook tabletten( Drontal, Profender) zijn mogelijk. Vergeet ook niet de mama-teef tijdig te ontwormen.

Vlooien en teken

Vlooien komen het hele jaar voor. U kunt met een metalen vlooienkam de vacht controleren op vlooien en de ontlasting van vlooien, de zwarte korreltjes. Als u die vindt, ontkomt u niet aan het gebruik van bestrijdingsmiddelen. Teken zijn vooral een probleem in de zomer, maar we zien teken tot diep in het najaar. Ze kunnen ziekten overbrengen, zoals de ziekte van Lyme en babesiosis. Vlooienmiddelen werken vaak niet of onvoldoende tegen teken. Een tekentang kan behulpzaam zijn, maar soms zijn antitekenmiddelen noodzakelijk.  Zeker wanneer u op reis gaat is een goede parasietenbestrijding noodzakkelijk. Er zijn verschillende producten in verschillende vormen ( pipet, spray, halsband) graag geven wij u advies en zoeken het meest passende product voor uw huisdier uit.

Voeding

Over voeding bestaan veel verschillende en soms ook tegenstrijdige opvattingen. Als u het uzelf niet te moeilijk wilt maken en de hond niet tekort wilt doen kunt u het beste uitgaan van zogenaamde complete voedingen. Als u zich daarbij richt op de betere - en vaak dus wat duurdere - merken, kunt u er als regel op vertrouwen dat u verantwoord bezig bent. Tot drie maanden kunt u het beste viermaal per dag voeren, tussen drie en zes maanden driemaal en vanaf zes maanden tweemaal per dag.

Bij dierenartsenpraktijk boekeneute hebben we verschillende merken royal canin, hills en sanimed.

Uitlaten en bewegen

Vaker per dag kleine stukjes wandelen is bij jonge honden beter dan grote wandelingen. Over wel of geen traplopen bij grote rassen bestaan allerlei opvattingen. Het belangrijkste is dat u probeert piekbelastingen te beperken. Een trap voorzichtig op- en aflopen is niet zo'n probleem. Een trap op galopperen kan dat wel zijn. Datzelfde geldt ook voor ravotten en ruw spelen met andere honden. Aan de andere kant moet een dier zich ook wel een beetje vrij en ontspannen kunnen ontwikkelen. Met gezond verstand een middenweg zoeken is dan soms nodig.

Opvoeding

Dit onderwerp is niet in een alinea te bespreken. Wilt u hierover meer informatie staan wij u graag te woord tijdens de vaccinatie of het eerste algemene onderzoek. Een paar algemene opmerkingen:

  • Belonen werkt vaak beter dan straffen.
  • U bent de baas en u moet dat ook uitstralen.
  • Een hond is geen mens. De hondenlogica werkt anders dan bij ons.

Sterilisatie en castratie

Loopsheid, in principe een natuurlijk verschijnsel, levert allerlei ongemakken op en wordt daarom vaak als ongewenst beschouwd. Sterilisatie is dan te overwegen. Daardoor treedt er geen loopsheid meer op en wordt het dier onvruchtbaar. Bijkomend voordeel van sterilisatie op jonge leeftijd is de kleinere kans op melkklierkanker. Ook zal het dier niet meer schijnzwanger worden.  De dierenarts bespreekt met u graag de voor- en nadelen, toegespitst op uw situatie.Deze ingreep kan vanaf 6 maanden worden uitgevoerd. Een andere manier om de loopsheid tegen te gaan is de prikpil. Vanwege de grote gezondheidsrisico's wordt deze methode vrijwel niet meer toegepast.
Castratie van de reu vindt meestal plaats om het gedrag te beïnvloeden. Daarbij kan het bijvoorbeeld gaan om hypersexualiteit, dominantie en slecht luisteren. Een andere reden voor castratie is soms de aanwezigheid van een teef. Een enkele keer is er een medische reden.