Sterilisatie van de teef

Sterilisatie wil zeggen dat de baarmoeder en eierstokken worden weggenomen. Hierbij spreken we van een ovariohysterectomie.

Tijdstip van sterilisatie

Sterilisatie kan worden uitgevoerd vanaf 6maanden.

Voordelen van sterilisatie

  1. Het grootste voordeel van sterilisatie van de teef is natuurlijk het uitblijven van de loopsheid met de daarmee gepaard gaande ongemakken. De loopsheid kenmerkt zich door uitvloei uit de uitwendige genitalien en het afscheiden van een aantrekkelijke geur voor reuen die zich daardoor opdringerig naar de teef kunnen opstellen.
  2. Tevens is het ontstaan van dracht uitgesloten.
  3. Bij sommige niet gesteriliseerde teven komt schijndracht voor. Schijndracht is een natuurlijk fenomeen dat bij de wilde voorouder van de hond, de wolf, een duidelijke functie heeft binnen de roedel. Een roedel wolven heeft altijd een alfa-teef als leider. Deze zorgt voor de nakomelingen, maar moet zodra ze de jongen heeft geworpen ook weer op jacht. Als zij mee gaat op jacht moet er ondertussen ook gezorgd worden voor de jongen en deze moeite ook melk krijgen. De teven die lager in de rangorde staan hebben op dat moment de mogelijkheid om melk te geven aan de pups van de alfateef hetgeen bij ons bekend staat als schijndracht.
    Bij de gedomesticeerde hond kenmerkt dit gedrag zich onder andere door nestgedrag en het actief worden van de melkklieren. Het regelmatig voorkomen van schijdracht kan op de lange termijn aanleiding geven tot melkkliertumoren.
  4. Het vroeg steriliseren van de teef heeft als voordeel dat er een reductie is op het ontstaan van melkkliertumoren.
  5. Bij de niet-gesteriliseerde teef staat de baarmoeder na iedere loopsheid gedurende een aantal weken onder invloed van het hormoon progesteron dat in de eierstokken wordt geproduceerd. Dit hormoon heeft ter hoogte van de baarmoeder het effect dat het de wand gaat verdikken en er blaasjes (cystes) in ontstaan. Naarmate het dier ouder wordt neemt de kans toe dat er een infectie bijkomt waardoor een baarmoederontsteking (pyometra) kan ontstaan.
  6. Progesteron zorgt er ook voor dat het lichaam relatief ongevoelig (resistent) wordt voor insuline waardoor suikerziekte kan ontstaan. Na sterilisatie kan het hormoon progesteron niet meer afgegeven worden en is er dus een een verlaagde kans op het ontstaan van suikerziekte.

Nadelen van sterilisatie

  1. Door een verminderde schildklierfunctie zal er een verlaging in het stofwisselingsniveau plaatsvinden. Een verlaagde stofwisseling zorgt er op haar beurt weer voor dat een hond gevoeliger is voor het ontwikkelen van overgewicht. Daarom adviseren wij u de dosis aan te passen vanaf de sterilisatie.
  2. In de eierstokken wordt ook het hormoon oestrogeen aangemaakt. Dit hormoon speelt tevens een rol thv de blaashals. Sterilisatie van de teef kan bij bepaalde hondenrassen zorgen voor een verminderde functie van de blaashals waardoor incontinentie kan optreden. Gevoelige rassen zijn oa.: Deense dog, Boxer, Dobermann, Riesen-schnauzer, Bobtail en Ierse Setter.
    Deze incontinentie kenmerkt zich door passief urineverlies in rust, dus bijvoorbeeld tijdens de slaap.  Dit probleem kan goed met medicatie opgelost worden, maar deze zal wel levenslang gegeven moeten worden.
  3. De kwaliteit van de vacht kan verminderen. Deze kan doffer en stugger worden. Ook kan de hond het hele jaar door gaan verharen.
  4. Geslachtshormonen zijn voor een groot deel ook verantwoordelijk voor het gedrag. Na de sterilisatie kan de hond rustiger worden, maar aan de andere kant kan ze ook scherper en soms zelfs agressiever worden ( dit is zeldzaam).
  5. Castratie vindt altijd plaats onder algehele narcose. Iedere narcose kent uiteraard een risico. Het risico kan geminimaliseerd worden door op het juiste moment te csteriliseren, door goede voorzorgsmaatregelen te treffen voor de operatie en door gedegen klinisch onderzoek voor de narcose.