Arthrose

Veel eigenaren van oudere honden kennen het beeld: Na een nacht slapen gaat het opstaan maar moeizaam. Met stijve poten, en soms zelfs een beetje hinkend, worden de eerste stappen gezet . Vooral na het weekend, als er weer eens tijd was voor een lekkere lange wandeling. Tja, hij wordt een dagje ouder, logisch toch? In de auto springen en lekker voluit rondrennen in het park of het bos doet hij ook niet meer.

Werking van een gezond gewricht

Een gewricht bestaat uit botuiteinden, dat door een stevig gewrichtskapsel wordt omsloten. Dit kapsel bevat gewrichtsvloeistof, het smeermiddel van het gewricht. De botuiteinden zijn bedekt met een laagje kraakbeen. Kraakbeen is opgebouwd uit kraakbeencellen en kraakbeenmatrix. Kraakbeenmatrix is een waterige substantie en bevat onder andere chondroitinesulfaat. Chondroitinesulfaat kan, net als een spons, grote hoeveelheden water aan zich binden. Het kraakbeenzwelt op tot het wordt tegengehouden door een netwerk van vezeltjes. Door dit samenspel ontstaat een stevig en elastisch geheel dat in staat is schokken op te vangen. Het kraakbeen en de gewrichtsvloeistof zorgen samen voor een soepele en irritatieloze beweging van het gewricht. Zonder kraakbeen en gewrichtsvloeistof kan een gewricht dus niet goed functioneren!

Veel oudere honden worden niet zo zeer beperkt door hun leeftijd, maar doordat ze pijn hebben bij het bewegen. Bij 8 tot 20% komt namelijk arthrose voor. Het is een pijnlijke aandoening van de gewrichten waarbij de kwaliteit van de kraakbeenbekleding van het gewricht achteruit gaat.

Hoe ontstaat arthrose of osteoarthritis?

Wanneer de belasting op het gewricht toeneemt, bijvoorbeeld door overgewicht of heupdysplasie, kunnen kleine beschadigingen ontstaan. Bovendien neemt de kwaliteit van kraakbeen in de loop der jaren af. In beide gevallen neemt de hoeveelheid chondroitinesulfaat af, waardoor de elasticiteit afneemt. De beschadigingen van het kraakbeen kunnen moeilijk worden gerepareerd en het kraakbeenoppervlak wordt ruw en onregelmatig. De botuiteinden kunnen hierdoor minder makkelijk langs elkaar bewegen met stijfheid tot gevolg. In een later stadium kunnen kleine deeltjes kraakbeen losraken, die in het gewrichtskapsel een ontsteking veroorzaken. Het afbraakproces zit in een vicieuze cirkel. In de laatste fase van arthrose is het gewrichtskraakbeen helemaal verdwenen.

Een gezond en een arthrotisch gewricht.

Arthrose is niet te genezen, maar het is wel mogelijk het ziekteproces te vertragen. Het meeste effect wordt bereikt met een vierstappenplan:

1. Pijnbestrijding en ontstekingsremming

Bij pijnbestrijding en ontstekingsremming wordt in de diergeneeskunde meestal gebruik gemaakt van NSAID's oftewel 'Non Steroidale Anti Inflammatory Drugs'. De nieuwe generatie pijnstillers werkt doelgerichter en heeft minder bijwerkingen dan de middelen die eerder veel werden toegepast.

2. Gewichtscontrole

Gewichtscontrole is uitermate belangrijk. Te veel vet betekent een overbelasting van de gewrichten. Te weinig spieren betekent onvoldoende ondersteuning van het gewricht. Een hond mag dus ook niet te mager zijn.

3.Lichaamsbeweging op maat

Vermijd langdurige, onregelmatige en te grote inspanningen. Uitlaten aan de lijn is beter dan rennen achter een bal aan. Het beste is om dagelijks regelmatige, niet te lange activiteit af te wisselen met korte rustperiodes. Ook zwemmen is goed voor de hond, maar let er daarbij op dat hij niet achter een balletje aanspringt vanaf de kade!

4. Aangepaste voeding

Bepaalde voedingsstoffen hebben een gunstige invloed op de gewrichten, zoals de kraakbeenbeschermende voedingsstoffenstoffen glucosamine en chondroitinesulfaat, omega-3-vetzuren en antioxidanten. Anti-osteoarthritis van Sanimed of J/D van Hill's is een compleet dieet dat deze stoffen in de juiste verhoudingen bevat.

Om een juist behandeltraject te starten kan de hoeveelheid schade en de uitgebreidheid van de arthrose bepaald worden met een rontgenonderzoek.