Oververhitting

Oververhitting bij honden komt in de zomer regelmatig voor. Vooral tijdens warme perioden kunnen lange wandelingen en opwinding al gevaarlijk  zijn. Maar ook op minder warme dagen met een gematigde temperatuur van slechts 25 graden kan de temperatuur in een afgesloten auto zonder air conditioning oplopen tot ongeveer 50 graden.

De gemiddelde tempratuur van een gezonde hond ligt tussen de 38 en 39 graden. Wanneer de lichaamstemperatuur stijgt kan het lichaam van de hond dit doen dalen door te hijgen, via zweetklieren in de voetzolen en door bloedvaten onder de huid te verwijden. Tevens kunnen honden op een koele plaats gaan liggen en een andere houding aannemen.

Hondenrasssen met korte schedels, zoals Engelse Bulldogs en Mopshonden kunnen minder goed hun warmte kwijt via het hijgen en hebben daadoor een verhoogd risico. Ook honden met een dikke vacht of met overgewicht lopen meer risico.

Vanaf een lichaamstemperatuur van 40 graden wordt gesproken van hyperthermie. Boven de 42 graden kunnen eiwitten in de organen worden beschadigd. Door het hevige hijgen kan er zwelling optreden ter hoogte van de keel waardoor de luchtpassage nog sterker vermindert. Naast hijgen, sloomheid en een blauwe tong kunnen ook braken en diarree gezien worden bij oververhitting. Uiteindelijk kan het leiden tot coma en sterfte.

Indien u uw hond verdenkt van oververhitting is dit een spoedgeval en dient u direct contact op te nemen met de dierenarts. Behandeling bestaat uit uw dier zo snel mogelijk afkoelen, daarnaast zal uw hond worden opgenomen en ondersteund met een infuus. Kans op herstel is afhankelijk van de hoeveelheid schade aan de organen.