Ademhalingsproblemen

Bij ademhalingsproblemen dient er in eerste instantie een onderscheid gemaakt te worden tussen hijgen door pijn, angst of een te hoge lichaamstemperatuur en een versnelde ademhaling doordat het dier te weinig lucht krijgt. Wanneer het dier geen lucht krijgt zal er een verhoogde inspanning zijn bij de ademhalingsbewegingen en verkeert het in acuut levensgevaar. Indien uw dier verdacht is van ademnood (dyspnee) neemt u het best direct contact op met de praktijk!

Problemen die ademnood kunnen veroorzaken kunnen zich voordoen vanaf de neuspunt tot aan de buikspieren. Daarnaast kan bijvoorbeeld ook bloedarmoede leiden tot een realtief zuurstof tekort.
Welke problemen kunnen benauwdheid geven?:

  • Aangeboren vernauwingen zoals bij de Engelse Bulldog en de Mopshond kunnen ervoor zorgen dat er een verminderde luchtstroom mogelijk is. Sommige van deze afwijkingen kunnen operatief verholpen worden zoals de vernauwde neusgang of het verlengd zacht gehemelte. Andere zoals de larynxcollaps hebben een slechte prognose.
  • Infecties kunnen ook leiden tot acute benauwdheid doordat de wanden van de luchtwegen gaan verdikken wordt de doorgang smaller. Tevens wordt de doorgang van lucht verhinderd door pus of snot dat zich kan ophopen in bijvoorbeeld neusholte of longblaasjes.
  • Vreemde voorwerpen kunnen klem gaan zitten in de luchtwegen of de wanden van de luchtwegen. Bij katten zien we veel grassprieten in de keel en de neusholte. Jachthonden die veel door het hoge gras rennen hebben een grotere kans opdat er een grasaar in de luchtpijp of longen schiet.
  • Vanaf een bepaalde grote kunnen tumoren leiden tot verstopping van de luchtwegen waarbij er naast hoesten of niezen ook acute ademnood kan optreden.
  • Een allergische reactie geeft soms acute zwelling van de wanden van de luchtwegen. Tevens worden er dan vaak grote hoeveelheden slijm en/of vocht gevormd die een obstructie kunnen veroorzaken.
  • Trauma door bijvoorbeeld een aanrijding kan leiden tot longbloedingen. Door een harde klap kan ook het middenrif scheuren waardoor buikorganen in de borstholte terechtkomen. Ook een pneumothorax (geklapte long) kan leiden tot acute benauwdheid.
  • Het gevolg van hartfalen is vaak dat er een verhoogde druk ontstaat in de bloedvaten van de longen waardoor er vocht vanuit deze bloedvaten naar het longweefsel sijpelt. Dit vocht (longoedeem) kan zorgen voor hoesten of benauwdheid.
  • Druk vanuit de buikholte kan oa. veroorzaakt worden door dracht, een tumor, obesitas, vocht of een maagkanteling. Door de druk kunnen de longen minder goed uitzetten waardoor het dier minder goed kan ademen.

Naast bovenstaande oorzaken zijn er ook nog een aantal zeldzame oorzaken bekend. Een goed klinisch onderzoek en het verhaal van de eigenaar zijn essentieel om tot een diagnose te komen.
In veel gevallen is ook een aanvullend rontgenonderzoek van de borst- en/of buikholte nodig.

Behandeling is afhankelijk van de onderliggende oorzaak.